Μετά από τις τελευταίες αλλαγές που έκανε η Google στα μέσα του 2016, στα αποτελέσματα αναζήτησης και τον τρόπο που φαίνονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση, τα πράγματα περιπλέκονται.

Τώρα, με την αλλαγή αυτή σε ισχύ, η στήλη των διαφημίσεων δεξιά εξαφανίστηκε, και τα πρώτα 4-5 αποτελέσματα καθώς και τα τελευταία 4-5 αποτελέσματα της κάθε σελίδας είναι διαφημίσεις. Η καλύτερη θέση που μπορεί να φτάσει η σελίδα ενός site με SEO πλέον, είναι η 5η, στη μέση δηλαδή της σελίδας των αποτελεσμάτων του Google.

Πριν τα μέσα του 2016, και πριν η Google  κάνει αυτή την αλλαγή, όσοι έκαναν αναζήτηση στο Google έβλεπαν στη σελίδα των αποτελεσμάτων, τα πρώτα 2 αποτελέσματα στην κορυφή της σελίδας να είναι διαφημίσεις, και μια στήλη δεξιά να είναι επίσης διαφημίσεις.  Τα κανονικά αποτελέσματα (γνωστά και ως ‘οργανικά’) που επηρεάζονται από ενέργειες βελτίωσης  (SEO) ξεκινούσαν από το τρίτο αποτέλεσμα της σελίδας και μετά, έως και το τελευταίο αποτέλεσμα της σελίδας.

Από εδώ και πέρα, μια επιχείρηση που έχει μικρό site με λίγες σελίδες, και στοχεύει να βγει ψηλά στα αποτελέσματα για λίγες λέξεις, το καλύτερο που μπορεί να επιλέξει είναι:

1.     Ή να πληρώσει ώστε να κάνει ενέργειες SEO, αλλά με τον περιορισμό να βγαίνει στην καλύτερη περίπτωση στη μέση της σελίδας – άρα και περιορισμένη ορατότητα στα αποτελέσματα

2.     Ή να αποφασίσει ένα μηνιαίο προϋπολογισμό για να διαφημίζει το site, πληρώνοντας ένα μικρότερο ή περίπου ίσο κόστος με αυτό του SEO, και ξεχνώντας εντελώς το SEO, με πολύ καλύτερες πιθανότητες για αποτελέσματα

Στην δεύτερη επιλογή, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, και το κόστος είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη του site (ο οποίος θα πρέπει όμως να είναι ρεαλιστής όσο αφορά το κόστος), ενώ ταυτόχρονα, οι αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν στο site ώστε να καταλήξει να αποδώσει στη διαφήμιση είναι πιο κατανοητές και πιο άμεσα εφαρμόσιμες. Και πιο λίγες.

Στην πρώτη επιλογή, ο ιδιοκτήτης του site θα πρέπει να αναλογιστεί και την αστάθεια που εμπεριέχει το SEO, με όλες τις αλλαγές που κάνει η Google στα αποτελέσματα και τον τρόπο που εμφανίζονται. Δεν υπάρχει καμμιά εγγύηση για την θέση στα αποτελέσματα, και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Η θέση στα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξει από την μια ημέρα στην άλλη, χωρίς προειδοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το site και την κίνηση που έχει.

Επιπλέον, χρειάζεται χρόνο, εξειδικευμένα εργαλεία και κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις και εμπειρία, ώστε οι σελίδες ενός site να εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων. Κάθε site θέλει διαφορετική αντιμετώπιση και αυτό είναι που κάνει τo SEO δύσκολη, ακριβή και μακροχρόνια υπόθεση, που πλέον, αποδίδει μόνο σε μεγάλα sites που μπορούν να στοχεύουν πολλές λέξεις ταυτόχρονα.

Ποια είναι πλέον η πιο σωστή προσέγγιση τώρα

Για όσους επιμένουν στο SEO :

Αναλογιστείτε προς τα που βαδίζετε, και κάντε το σωστά, κλείνοντας τα αυτιά σας σε ότι μύθους διαβάζετε ή ακούτε.

Παράδειγμα: έχετε υπ’ όψη κάποιες λέξεις που θέλετε να βγαίνει το site σας ψηλά στα αποτελέσματα. Πιθανόν να είστε και ευχαριστημένοι αν βγείτε σε αυτές τις λέξεις. Αυτό είναι λάθος.

Το πλέον βέβαιο είναι πως οι λέξεις που σκέφτεστε, δεν είναι αυτές που τελικά θα φέρνουν θετικό αντίκτυπο (πωλήσεις, τηλεφωνήματα, email κλπ.) αν κάνετε SEO στο site  σας για αυτές. Φανταστείτε, τί ζημιά και  κόστος χαμένο συνεπάγεται για εσάς, εάν κάνετε SEO για τις λέξεις που νομίζετε ότι θα σας αποδώσουν, μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε στο τέλος ότι δεν αποδίδουν αυτό που περιμένατε.

Συνήθως έτσι γίνεται. Το 99% όσων παλεύουν με το SEO πέφτουν σε αυτή την παγίδα.

Το σωστό είναι πρώτα να βρείτε ποιες λέξεις είναι αυτές που σας αποδίδουν, κάνοντας κανονική διαφήμιση με το Google Adwords. Και αφού βρεθούν οι λέξεις που αποδίδουν, μόνο τότε να γίνει SEO στο site σας – με όλα τα συν και πλην που αυτό συνεπάγεται, αλλά με μια προσεκτική στρατηγική που διαχρονικά θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Για τους πιο ευέλικτους απο εσάς που "ακούνε" & δεν επιμένουν να κάνουν SEO :

Υπάρχουν τόσες επιλογές για διαφήμιση, και με σχετικά χαμηλούς προϋπολογισμούς ακόμη και για όσους έχουν οικονομική στενότητα και δεν το πολύ-αντέχουν. Ακόμη και με 5 Ευρώ την ημέρα. H εμπειρία δείχνει με απίστευτη διαχρονική συνέπεια πως είναι ο πιο άμεσος τρόπος, και μπορεί με την βοήθεια ενός ειδικού να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Για τιμές για SEO κάντε κλικ εδώ 

Για ερωτήσεις εδώ