βραχυχρονιες μισθωσεις ακινητων
βραχυχρονιες μισθωσεις σπιτιων

Βραχυχρονιες μισθωσεις κατοικιων ακινητων βιλων

"Το Αποφάσισα"


Σημείωση: Δωρεάν πληροφόρηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Από 1η Νοεμβρίου 2018 μπορείτε να κάνετε εγγραφή δωρεάν, χωρίς καμμία υποχρέωση, σε ένα μίνι σεμινάριο για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που παραδίδεται μέσω email. Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα από τώρα.  Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ για να βρεθείτε στην Αρχική σελίδα. Η εγγραφή γίνεται στο κάτω μέρος της Αρχικής σελίδας.


 

Είστε ο λόγος που θα αποτύχετε, ή θα πετύχετε. Τελεία και παύλα.

Απίστευτο έτσι; και όμως αληθινό: είστε το εμπόδιο ή το κλειδί στην επιτυχία ή αποτυχία σας  Όλα τα υπόλοιπα σε αυτή τη δουλειά, μπορούν να προβλεφθούν, να υπολογιστούν και να αντιμετωπιστούν - εκτός ίσως, από ένα παράγοντα ακόμη, εξ’ ίσου σημαντικό που είναι η έκβαση της επόμενης Τουριστικής Σεζόν. Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι του πάζλ είστε και θα παραμείνετε εσείς, η δεκτικότητά σας στην αλλαγή, η δυνατότητά σας να δείξετε γρήγορη προσαρμογή και εξοικείωση με πράγματα που ως τώρα δεν γνωρίζατε. Εντελώς καινούργια πράγματα που δεν είχατε ακούσει γι’ αυτά παρά μόνο ‘σκόρπια’ και σε συζητήσεις, και τώρα ήρθε η στιγμή να ζυμωθείτε και να εξοικειωθείτε μαζί τους σε σημείο που δεν πρόκειται να σας κάνουν καμία εντύπωση μετά από λίγο καιρό.

Πάμε λοιπόν πίσω ένα βήμα.


Το αποφάσισα: θα ασχοληθώ με βραχυχρόνιες μισθώσεις

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να ενοικιάσετε το σπίτι σας; Έχετε χτίσει την ψυχολογία που θα σας επιτρέψει να βάλετε μπροστά ένα τέτοιο εγχείρημα και να τα βγάλετε πέρα μέχρι την γραμμή τερματισμού; Όλοι όσοι θα εμπλακούν σε αυτό, έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά για να αντέξουν κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού;

Όλοι εσείς λοιπόν που θα εμπλακείτε στο να νοικιάσετε το σπίτι αυτό (συνήθως δεν είναι μόνο ένας, αλλά όλη η οικογένεια ή κάποιοι από την οικογένεια και κάποιοι που εργάζονται κατ’ αποκοπή) θα αποτελέσετε μια αλυσίδα, όπου αν ένας κρίκος σπάσει, θα δυσκολευτείτε να τα βγάλετε πέρα μέχρι το τέλος, εκτός και αν έχετε προβλέψει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό όμως που δεν θα έχετε προβλέψει ποτέ, και δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτε για να το διορθώσετε είναι αν ‘σπάσετε’ εσείς, ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που είχατε συμφωνήσει να δουλέψετε και να συνεργαστείτε για να τα βγάλετε πέρα μαζί.


Οργανώστε “τα του σπιτιού”

Εδώ έχει πολύ εύρος.

Κατ’ αρχήν πολύ σημαντικό είναι το νομικό πλαίσιο που ισχύει και κάτω από το οποίο θα λειτουργήσει ο ιδιοκτήτης. Το οποίο πλαίσιο ήταν λίγο χαοτικό, και την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία και είναι πλήρως σε ισχύ, και ισχύει ακόμη πλήρη ελευθερία στα όρια εισοδήματος και στις διανυκτερεύσεις – πλήν των επαύλεων που υπάρχει όριο μίσθωσης 3 μηνών (άτυπα) και απαιτείται σήμα ΕΟΤ (ειδικό σήμα λειτουργίας). Τα πράγματα έχουν απελευθερωθεί αρκετά για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά αυτό πιθανόν να ανακοπεί, ειδικά για τα διαμερίσματα, για δυο λόγους:

Πρώτον διότι δεν υπάρχει περίπτωση, με την κλίμακα που διαφαίνεται να αναπτύσσονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μην υπάρξει κάποια αντίδραση από ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν έχει επενδύσει τίποτε,  και οι ξενοδόχοι θα συνεχίσουν να βλέπουν τις κρατήσεις τους να υφαρπάζονται και να μειώνονται, ενώ οι αφίξεις τουριστών  στην περιοχή θα αυξάνονται, και θα αναρωτιούνται που πάνε όλοι αυτοί που έρχονται στην περιοχή.

Και όταν λέμε αντίδραση εννοούμε να υπάρξει κάποιου είδους πλαγιοκόπηση του πολιτικού κόσμου της χώρας με σκοπό να γίνει το πλαίσιο λειτουργίας ακόμη πιο αυστηρό. Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να το σταματήσει αυτό ώστε να μην περάσει περισσότερη αυστηρότητα στην νομοθεσία είναι η ίδια που κατάργησε την ανάγκη για σήμα ΕΟΤ τον Νοέμβριο του ’15: οι Θεσμοί. Οι πολιτικοί προφανώς θα προσπαθήσουν για το αντίθετο.

Δεύτερον διότι τα διαφυγόντα κέρδη του Κράτους ανέρχονται σε μερικά δις. Ευρώ, και θα πρέπει γρήγορα να μαζευτεί η κατάσταση. Το νομικό πλαίσιο ήδη ορίζει μεγάλα πρόστιμα για όσους πιαστούν να βγάζουν ‘μαύρα’. Έχει αρχίσει και διαφαίνεται ένας βασικός ελεγκτικός μηχανισμός με την δημιουργία Μητρώου Ακινήτων, για να περιορίσει το φαινόμενο και να τιμωρήσει παραδειγματικά και αυστηρότατα τους παραβάτες, ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι  και να “μαζευτούν”. Αλλά στην πραγματικότητα τώρα με τις ηλεκτρονικές πληρωμές από το 2018 και μετά θα μπορούν να το ελέγξουν καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να κουνηθούν από τα γραφεία τους-δεν χρειάζεται ελεγκτικός μηχανισμός, και δεν χρειάζεται να γίνεται πλέον επιτόπιος έλεγχος. Γίνεται απο μακριά με εφαρμογές και το πρόστιμο μπορεί να έρθει στην Εφορία ηλεκτρονικά πάλι σε στυλ ΕΕΤΗΔΕ, όπως εγινε με την ΔΕΗ.

Όσο τώρα αφορά τα του σπιτιού: θα πρέπει να μπουν και οι δυνατότητες που έχει σαν χώρος φιλοξενίας παραθεριστών. Ποια είναι τα όρια του στις χωρητικότητες. Τι πελάτες θέλει ο ιδιοκτήτης – υπάρχουν αρκετοί που θέλουν μόνο ξένους. Θα πρέπει να καταγραφούν και να καλυφθούν οι υλικές ελλείψεις του σπιτιού, και να φτιαχτούν κάποιες καθημερινές δουλειές που θα εμπίπτουν στη ρουτίνα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του σπιτιού.

Όταν αυτό έρθει σε κάποια ισορροπία και υπάρχει μια σχετικά καλή εικόνα για το σπίτι, το αμέσως επόμενο λογικό βήμα είναι να παρθούν κάποιες αμετάκλητες αποφάσεις που θα αφορούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της κάθε βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οπότε θα έρθει η χρονική στιγμή όπου θα έχετε φτιάξει ένα ακίνητο να είναι έτοιμο για να δεχτεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, και παρέχει “αυτά”-όποια και αν είναι. Για την παροχή τους θα έχετε κάνει όλη τη σχετική προετοιμασία ώστε όλα να δουλέψουν άψογα. Και να έχετε προβλέψει τα πάντα στην περίπτωση που συμβεί κάτι – και πάντα συμβαίνει ‘κάτι’.

Όλα αυτά πρέπει να τα καλύψετε ώστε να μπορέσετε να γίνετε ανταγωνιστικοί παρέχοντας αυτό το “κάτι” που έχει ενδιαφέρον και θα βρει το κοινό του, και που δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει μετά χαράς για αυτό που παρέχετε ως μέρος της υπηρεσίας φιλοξενίας.

Αλλά για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να είστε άψογοι σε όλα. Και ναι, φεύγει χρήμα και ενίοτε φεύγει πολύ χρήμα μέχρι να βγει το σπίτι στον αέρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ειδικά αν το σπίτι είναι ένα απόλυτο ερείπιο.

Δεν σας κρύβω ότι πολλοί πελάτες με το που καταλαβαίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης αρχίζουν το σπίτι στα μερεμέτια και ξοδεύουν χρήματα με ουρά για να το κάνουν τέλειο, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται. Ειδικά όταν πέσει η πρώτη μίσθωση και δουν το τελικό ποσό που θα λάβουν, αλλάζει εντελώς ο τρόπος σκέψης όσο αφορά το όλο εγχείρημα.

Διότι από εκεί που είμασταν στο μιλητό και στο ίσως, ξαφνικά βλέπουν ότι το σπίτι 'πουλάει', και τους πιάνει μια απίστευτη τελειομανία! Και προσπαθούμε να τους βάλουμε ένα φρένο και να τους επικεντρώσουμε την προσοχή σε πράγματα που πρέπει ίσως να ξοδέψουν εκεί χρήμα, και δεν ξέρουν ακόμη ποια είναι αυτά, από το να ξοδεύουν τα χρήματά τους μόνο σε αυτά τα πράγματα που ήδη γνωρίζουν και με τα οποία είναι εξοικειωμένοι.


Οργανώστε “όλα τα υπόλοιπα”

Εδώ και αν θέλει την απόλυτη προσοχή σας.

Διότι σε αυτό εδώ το στάδιο γίνεται η προετοιμασία για να βγει το σπίτι, να ‘πουληθεί’ και να φανεί σε ένα κοινό που πιθανόν κατά ένα μεγάλο μέρος θα βρίσκεται εκτός συνόρων.

Και θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη το ‘τώρα’, αλλά και το ‘μετά από λίγα χρόνια’ ώστε να παραμένει ανταγωνιστικό και στην κορυφή των προτιμήσεων όσων θέλουν να το νοικιάσουν. Και να κάνει χρήση όλων των όπλων και τεχνικών που υπάρχουν διαθέσιμα.

Από την λεπτομερή περιγραφή λεπτομερειών, τη φωτογράφιση, την εμπορική περιγραφή και παρουσίαση, την τιμολόγηση που θα λαμβάνει υπ’ όψη τα πάντα, τις δικλείδες ασφαλείας για εσάς και τους ενοικιαστές, την προώθηση, τη ψηφιακή διαφήμιση, την διαφύλαξη μιας άψογης εικόνας του σπιτιού στο διηνεκές για τους μελλοντικούς πελάτες, την επικοινωνία με τους πελάτες πριν και μετά, τις χρηματικές διευθετήσεις, και το φορολογικό κομμάτι.

 Όλο αυτό λοιπόν θα πρέπει να γίνει τέλεια. Η παγίδες πολλές, με το Ελληνικό ταπεραμέντο ‘άσε ξέρω εγώ καλύτερα’ να είναι δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός του ιδιοκτήτη και ο καλύτερος σύμμαχος της αποτυχίας.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουν δουλειά κάποια σπίτια  άσχετα με το πώς τα τρέχουν οι ιδιοκτήτες τους, είναι λόγω του ότι η ζήτηση για ορισμένους μήνες του χρόνου σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ξεπερνάει την διαθέσιμη προσφορά σε κάποιες περιοχές-ακόμη. Αυτό είναι που ρυθμίζει τις τιμές, οι οποίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι σε πολύ καλά επίπεδα-ακόμη. Αλλά επειδή σαφέστατα θα επέλθει  Ισπανοποίηση της κατάστασης (στην Ισπανία υπάρχουν 50,000 βίλες-εξοχικά, και η τιμή για βίλα με πισίνα ξεκινά από 200 € την εβδομάδα) και η συγκεκριμένη δική μας Αγορά θα φτάσει σύντομα σε σημείο κορεσμού σε πολλές περιοχές τα επόμενα λίγα χρόνια, καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας.

Ειδικά λοιπόν για όλο αυτό το κομμάτι έχετε την επιλογή να το τρέξετε εσείς, ή να το τρέξει για εσάς κάποιος άλλος. Ένα από τα πράγματα που κάνουμε λοιπόν είναι να αναλαμβάνουμε επιλεκτικά το διαχειριστικό μέρος των ενοικιάσεων για κάποια σπίτια, μαζί με την διαφήμιση και το marketing και όλα τα υπόλοιπα που περιγράψαμε παραπάνω.

Δωρεάν Σεμινάριο μέσω Email για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Ξεκινώντας από τώρα, και ανά δυο ημέρες, θα παίρνετε ένα email που θα σας μυήσει σε βασικά ζητήματα που διέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες θα έχετε αποκτήσει μια στέρεα άποψη, και θα βοηθηθείτε για να προχωρήσετε παραπέρα και με ασφάλεια.

Για τους πιο έμπειρους, θα βρείτε πρακτικές συμβουλές ώστε να βελτιώσετε τις κρατήσεις σας στην ερχόμενη σεζόν, και να αυξήσετε τον τζίρο και την πληρότητα σας.

Μπορείτε να σταματήσετε το σεμινάριο και τα email που θα λαμβάνετε όποτε θέλετε.

Εγγραφή στο Σεμινάριο

* υποχρεωτικό πεδίο