βραχυχρονιες μισθωσεις ακινητων
βραχυχρονιες μισθωσεις σπιτιων

Νεα

Airbnb: Ξεσπίτωμα για δεκάδες παριανούς!

Η δημοφιλής ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια των 10 ετών λειτουργίας της, έχει σήμερα περίπου πέντε εκατ. ακίνητα σε 191 χώρες και 81.000 πόλεις παγκοσμίως. Έως το 2018 περίπου 300 εκατ. επισκέπτες έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας.

Το ζήτημα έχει σοβαρές προεκτάσεις και στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 ακίνητα διατίθενται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ περίπου 10.000 καταγράφονται στην περιοχή της Αττικής, με την πλειονότητα να εντοπίζεται στο ιστορικό κέντρο και σε άλλες συνοικίες του κέντρου, όπως: Νέος Κόσμος, Παγκράτι, Εξάρχεια και Αμπελόκηποι.

Πλέον, το ιστορικό κέντρο (Πλάκα, Μοναστηράκι), το Κουκάκι και η Ακρόπολη, έχουν επί της ουσίας «αποκλείσει» τους εγχώριους μισθωτές, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αναφέρεται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκαλώντας συχνά την έντονη δυσαρέσκεια των «γηγενών» ιδιοκτητών.

Στην Πάρο

Το θέμα έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στους τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσα τους και η Πάρος.

Η τακτική τα προηγούμενα χρόνια ήταν η προς ενοικίαση κατοικίες για τουρίστες το καλοκαίρι, να ενοικιάζονται στη συνέχεια δίχως συμβόλαια από Σεπτέμβριο έως αρχές Ιουνίου με «μαύρα» χρήματα, κυρίως σε εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εισέπραττε «μαύρο» χρήμα τον χειμώνα, ενώ τους θερινούς μήνες έβαζε υπερ-κέρδη, άλλοτε με νόμιμο τρόπο και δηλώνοντας τα εισοδήματα στην εφορεία, και άλλοτε δίχως συμβόλαια κλπ.

Η εισβολή του Airbnb στη ζωή μας και το κρυφτούλι των ιδιοκτητών με την εφορία, έφερε εκατοντάδες ακίνητα στην Πάρο να ανακατασκευάζονται και εκατοντάδες ενοικιαστές σε απόγνωση. Όπου υπήρχαν συμβόλαια, αυτά στη συνέχεια δεν ανανεώνονταν από τους ιδιοκτήτες, ενώ όπου δεν υπήρχαν συμβόλαια και τα πάντα ήταν «μαύρα» γίνονται απευθείας εξώσεις από τους ιδιοκτήτες.

Μερικά από τα πιο μεγάλα «θύματα» υπήρξαν οι εκπαιδευτικοί, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, οι γιατροί του Κ.Υ. και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι όπως γράψαμε και πιο πάνω νοίκιαζαν δίχως κανένα χαρτί (συμβόλαιο) ακίνητα για τη χειμερινή σεζόν. Αυτοί σήμερα –και σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν έρθει στην εφημερίδα μας- είναι αναγκασμένοι εν μέσω της εκπαιδευτικής περιόδου να «αδειάσουν» τα σπίτια που είχαν νοικιάσει. Το θέμα αυτό έχει πάρει ανεξέλεγκτη τροπή ιδιαίτερα στα χωριά (Λεύκες, Αγκαιριά κ.α.).

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η Πάρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής τον Μάρτιο του 2017 βρισκόταν στην 5η θέση της κατάταξης στην πλατφόρμα: airbnb.com/setke σε όλη την Ελλάδα.

Τα δράματα…

Ο συνεργάτης της εφημερίδας μας, Δημήτρης Καλανδράνης, υπό τον τίτλο: «Οι δάσκαλοι υπό έξωση», γράφει:

«Με δάκρυα στα μάτια φίλος εκπαιδευτικός μου αφηγήθηκε ότι ο σπιτονοικοκύρης του έστειλε εξώδικο για να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου μένει μαζί με την σύζυγο και τα δυο μικρά παιδιά, μέσα σε τρεις μέρες. Μου το αφηγήθηκε στην απελπισία του μη ξέροντας τι να πράξει, πιστεύοντας ότι ένα άρθρο μου στην εφημερίδα θα άλλαζε κάτι στην κατάσταση που βρισκόταν. Μου είπε επίσης ότι άλλοι δυο συνάδελφοί του αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα.

Γνωρίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε αυτήν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί, όχι μόνο στην Πάρο αλλά και σε άλλα νησιά, από τότε που ανακαλύφθηκε η χρυσοφόρος μέθοδος της πολλαπλής μίσθωσης Airbnb. Πολιτεία, δήμος και κοινωνία, αρκούμαστε στην έκφραση της συμπαράστασης μας στα λόγια. Όσο για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, αυτοί  ενεργούν βάσει του νόμου και κανείς δεν μπορεί να τους ενοχλήσει. Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί σε όλοι τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση με κινητοποιήσεις.

Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τους συμπολίτες μας αυτούς που εκδιώκουν ένα εκπαιδευτικό με την οικογένεια του δίνοντας του διορία τριών ημερών ή και στην καλύτερη περίπτωση δυο μηνών, μετά από δικαστική απόφαση (αφού επιβαρυνθεί ο εκπαιδευτικός με τα δικαστικά έξοδα. Τι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν περιμένουν καν να λήξει η σχολική περίοδος για να προβούν στην έξωση, γνωρίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει κάθε μέρα με νηφάλιο μυαλό να φροντίζει τα παιδιά μας στο σχολείο. Διερωτώμαι αν ο εν λόγω ιδιοκτήτης θα προέβαινε στην έξωση αν τα παιδιά του φοιτούσαν στο σχολείο που δίδασκε ο δάσκαλός τους.

Λύση στο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει, απλά η πολιτεία και η κοινωνία δεν θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Θα πρότεινα σαν λύση την επιβολή μικρού τέλους στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με Airbnb το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως επιδότηση στα ενοίκια των εκπαιδευτικών και των ιατρών οι οποίοι υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες, πρώτα ζητούν  μεγάλη αύξηση του ενοικίου, την οποία όπως είναι λογικό να μην μπορούν να πληρώσουν οι ενοικιαστές. Και έτσι με τη συνείδηση ήσυχη και τη σκέψη στα κέρδη του Airbnb τους στέλνουν εξώδικο. Θα ήθελα να εξηγήσω στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, ότι στο νησί που ζούμε και που μας δίνει το δικαίωμα να επιχειρούμε και να κερδίζουμε, έχουμε και υποχρεώσεις, εκτός από τα τέλη και τους φόρους που πληρώνουμε στον δήμο και το κράτος. Έχουμε ηθικές υποχρεώσεις απέναντι σε συνανθρώπους μας, πόσο μάλλον σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς που χωρίς αυτούς το κάθε Airbnb θα τιναζόταν στον αέρα. Είμαστε μια κοινωνία και δεν μπορούμε να επιδιώκουμε το δικό μας όφελος παραγνωρίζοντας τη ζημιά που προκαλούμε σε συνάνθρωπό μας, όταν ξέρουμε ότι η κρίση εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Οι δάσκαλοι και οι γιατροί είναι τόσο απαραίτητοι  όσο και το νερό που πίνουμε. Τόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια ανθρώπινη λύση; 

Οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, καλά θα κάνουν να έχουν απάντηση στο θέμα αυτό στις προεκλογικές ομιλίες τους, εκτός αν οι ψήφοι των εκπαιδευτικών και των γιατρών δεν παρουσιάζουν εκλογικό ενδιαφέρον».

Οι αντιδράσεις

Ήδη, τόσο στο κέντρο των Αθηνών, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας μας οι πολίτες συσπειρώνονται μετά τις εκατοντάδες εξώσεις συμπολιτών μας, ενώ σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι αντιδράσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μοιράστηκαν ανακοινώσεις που γράφουν:

«Περιστατικά σαν τα ακόλουθα γίνονται όλο και συχνότερα:

- Η Μ.Κ., φοιτήτρια, αναγκάστηκε να εκκενώσει στο σπίτι της τον Απρίλη για να νοικιαστεί σε τουρίστες.

- Ο Κ.Χ., αναπληρωτής καθηγητής, δεν βρήκε σπίτι και παραιτήθηκε.

- Σε τρία άτομα, εποχικά εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, ζητήθηκε ενοίκιο 1.400 ευρώ για ένα τεσσάρι.

- Τετραμελής οικογένεια με δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να βρει αξιοπρεπές σπίτι σε λογική τιμή.

Ποιο είναι το νήμα που ενώνει όλα τα παραπάνω περιστατικά; Ο τουρισμός στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές, αποτελεί βαριά βιομηχανία, με κέρδη για τους λίγους και συνθήκες δουλείας για τους πολλούς. Παράλληλα δημιουργεί ένα περιβάλλον εχθρικό για τους κατοίκους. Το Ρέθυμνο από τον Απρίλη φτιασιδώνεται για να μετατραπεί σε τουριστικό πάρκο και να υποδεχτεί τους μόνους επιθυμητούς κατοίκους του: τους τουρίστες. Με πρόσχημα την ανάπτυξη, η τουριστική βιομηχανία διεκδικεί κάθε εκατοστό των παραλιών, των δημόσιων χώρων και της υπαίθρου, μολύνοντας και περιορίζοντας τη φύση και τους δημόσιους χώρους.

Η ενοικίαση σπιτιών για τουριστική εκμετάλλευση έχει εκτινάξει τα ενοίκια στα ύψη, δημιουργώντας παράλληλα έλλειψη σπιτιών για ενοικίαση. Το κυνήγι του κέρδους από τους ιδιοκτήτες σπιτιών καταλήγει σε περιστατικά κανιβαλισμού. Ταυτόχρονα, όσοι ενοικιάζουμε βρισκόμαστε υπό τη συνεχή απειλή πιθανής έξωσης για την περισσότερο επικερδή τουριστική εκμετάλλευση. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, χρήσιμοι μόνο για να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες ενώ χρησιμοποιούνται ως ενοικιαστές και καταναλωτές τον υπόλοιπο χρόνο. Η ποιότητα των παροχών στους κατοίκους είναι μηδαμινή, και τα δημοτικά τέλη δυσανάλογα.

Τέλος, η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και ο υποβιβασμός κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας ενέχουν πάντα τον κίνδυνο η πόλη να καταρρεύσει σε περίπτωση που σταματήσει να πουλά το τουριστικό προϊόν (…)».

Ακόμα, στην πλ. Βικτωρίας της Αθήνας, πολίτες κόλλησαν εκατοντάδες αφίσες στους δρόμους –για αγωγή που κατατέθηκε - που γράφουν:

«Να μην αφήσουμε να μας διώξουν από την πόλη μας! Ιδιοκτήτες που θέλετε να ζήσετε στη γειτονιά σας, ενοικιαστές που σας πετάνε έξω για να βάλουν τουρίστες σε πολυκατοικίες κατοικίας;

Όλοι μαζί να στηρίξουμε την πρώτη αγωγή που γίνεται ενάντια σ’ αυτήν την ανεξέλεγκτη λαίλαπα».

Και η πολιτεία τι;

Με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και τις εξώσεις να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη μέτρων µε στόχο τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Βέβαια το νομικό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί από το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ έως σήμερα ενεργοποιηθεί, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει:

- Απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ.

- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά µε πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων (περίπτωση Αντιπάρου) τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Ωστόσο, εάν το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (κατά το οικείο φορολογικό έτος), μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια της μίσθωσης.

Πέραν της παραπάνω διάταξης, εξετάζεται η επιβολή περιορισμών, αλλά και συγκεκριμένων προδιαγραφών στην ενοικίαση και των γραφείων, τα οποία αντιπροσωπεύουν, πλέον, µια κρίσιμη μάζα στις πλατφόρμες των ηλεκτρονικών μισθώσεων.

Η πλευρά των ιδιοκτητών

Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟΔΙΑ, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων-κατοικιών ΣΙΕΕΔΚΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α προχωρούν με κοινή πορεία, ατζέντα και δράσεις, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων την πάγια θέση τους να μην δεχτούν κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς,

Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι οι πάγιες θέσεις που θα καθορίζουν τις κινήσεις τους από εδώ και στο εξής είναι:

«-Δεν δεχόμαστε κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς καθώς προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας μας είτε σε φοροδιαφυγή.

- Είμαστε έτοιμοι με κοινές θέσεις να υποστηρίξουμε τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πολιτεία, στους αρμόδιους φορείς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διοργανώσουμε από κοινού δράσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.

- Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ακολουθούμε τους νόμους που έθεσε η πολιτεία και να υποστηρίξουμε το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής εκδίδοντας ΑΜΑ για όλα τα ακίνητα που διαθέτουμε στις πλατφόρμες».

Kostandinos Papahadjis