βραχυχρονιες μισθωσεις ακινητων
βραχυχρονιες μισθωσεις σπιτιων

Νεα

AIRBNB: Η ΝΕΑ "ΦΟΥΣΚΑ" ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

Δώρο της νέας τεχνολογίας ή εφιάλτης;

Αν πριν από τέσσερα χρόνια έλεγε κάποιος ότι θα έρθει κάποια στιγμή που τα ενοίκια στην Εκάλη θα είναι φθηνότερα από το Κουκάκι και τα Εξάρχεια, μόνο μάντης δεν θα χαρακτηριζόταν. Στην καλύτερη περίπτωση θα αντιμετωπιζόταν ως alien.

Από τότε, όμως, μεσολάβησε το Airbnb και οι μιμητές του.

Η πλατφόρμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε άρδην τη γεωγραφία της Αθήνας και φυσικά το χάρτη της κτηματαγοράς.

Τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και προκαλούν θυελλώδεις αντιπαραθέσεις στις παρέες και τα social media.

Η "ανάσα" των μικροϊδιοκτητών και το επενδυτικό αμόκ.

Σύμφωνα με τη Lifo κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί μικροϊδιοκτήτες πήραν ανάσα από το βρόγχο της ..."ακινησίας" των ακινήτων τους κι εξασφάλισαν ένα άκρως ικανοποιητικό εισόδημα, που τις περισσότερες φορές παραμένει αφορολόγητο παρά τις υποτιθέμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Πηγή: www.lifo.gr

κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Πηγή: www.lifo.gr

κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Πηγή: www.lifo.gr

Γεγονός, όμως είναι ότι στην αγορά ακινήτων εισέβαλαν με φόρα κάθε λογής αρπακτικά. Εγχώρια και μη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ειδικοί του χώρου της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για επενδυτικό «αμόκ», καθώς Κινέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι και Ισραηλινοί, από κοινού με Ελληνες, συνεχίζουν να αγοράζουν διαμερίσματα, με στόχο την εκμετάλλευσή τους, μέσω της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το φετινό οκτάμηνο (Ιανουαρίου - Αυγούστου), ο αριθμός των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων που έχουν κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών αυξήθηκε κατά 60%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα Γάλλος που δεν μένει στην Ελλάδα αλλά έχει αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες στη χώρα μας έκανε πρόταση για αγορά δύο μικρών ακινήτων στο Παγκράτι και μάλιστα υπόγεια, έναντι 20.000 ευρώ το καθένα, για να τα εκμισθώνει μέσω της πλατφόρμας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Όπως έγραφε πρόσφατα η Huffingtonpost, το φαινόμενο άρχισε να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από όταν ρίχτηκαν στην αγορά οι Κινέζοι. Αυτοί, αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ στην Ελλάδα (που είναι το χαμηλότερο όριο στην Ευρώπη), μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα. Ουσιαστικά ανοίγουν γι’ αυτούς οι πύλες της Ευρώπης. Περισσότεροι από 2.000 Κινέζοι έχουν λάβει τη συγκεκριμένη βίζα σε διάστημα 2-3 ετών και προέρχονται είτε από την μεσαία τάξη της Κίνας, που αναζητά έναν πιο χαλαρό προορισμό για να ζήσει, από την απολυταρχική Κίνα, είτε μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες. Στο Κουκάκι, στα Εξάρχεια και σταδιακά και σε άλλες περιοχές του ευρύτερου κέντρου αγοράζουν πολυκατοικίες ή και ολόκληρα τετράγωνα, τα ανακαινίζουν και εν συνεχεία τα βάζουν στις πλατφόρμες ενοικίασης. Την ίδια τακτική ακολουθούν Ισραηλινοί, αλλά και Ρώσοι.Αυτά τα 14.000 σπίτια (και τα εκατοντάδες που ετοιμάζονται), που μετατράπηκαν σε χαριτωμένα διαμερίσματα για τουρίστες, δεν ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια το 2017. Πριν λάβουν αυτήν τη μορφή συνήθως ενοικιάζονταν από κάποιον νεόπτωχο Έλληνα που στα χρόνια της μεγάλης κρίσης της ιδιοκτησίας (2010-2017) στήριξαν τους ιδιοκτήτες. Τώρα που καιροσκοπικά, γιατί, σύμφωνα µε τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή, το φαινόμενο δεν θα κρατήσει πάνω από 2-3 χρόνια, ξεσπιτώνονται αφού πρώτα έχει φτιαχτεί ένα νομικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδιοκτητών.
Το φαινόμενο ενοικίασης τύπου Airbnb προκάλεσε τσουνάμι εξώσεων και υπέρογκες αυξήσεις στα ενοίκια, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών.

Κίνημα #Δεν βρίσκω σπίτι να νοικιάσω

Ταυτόχρονα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, δεν είναι τυχαίο ότι στη μηχανή αναζήτησης Google το λήμμα "δεν βρίσκω σπίτι να νοικιάσω" είναι από τα πλέον δημοφιλή.

Χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, όπως φοιτητές και χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να βρουν σπίτι σε προσιτή τιμή. 

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και εκτός του τουριστικού κέντρου της Αθήνας. Σε περιοχές όπως η Κυψέλη και το Περιστέρι, στη Δυτική Αττική, η έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση είναι αισθητή. Θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα νομοθετικού περιεχομένου, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως μοχλό εξασφάλισης υψηλότερων ενοικίων το Airbnb" τονίζει στο Έθνος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, δικηγόρος Άγγελος Σκιαδάς.

Για παράδειγμα, διαμερίσματα τρίτου και τέταρτου ορόφου πολυκατοικίας σε καλή περιοχή του Αμαρουσίου ενοικιάστηκαν χωρίς το κτίριο να διαθέτει κοινόχρηστο ρεύμα λόγω συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Εμφύλιοι" σε πολυκατοικίες

Η επέκταση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, άρχισε να προκαλεί και μικρούς καθημερινούς "εμφύλιους" σε πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται στις 6 Δεκεμβρίου 2018 να κρίνει την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε από  ενάγουσα, η οποία επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Μερικοί από τους λόγους που αναφέρει έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Στο επίδικο διαμέρισμα κατοικούν μέχρι και 16 άτομα που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά και οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνουν πάρτι, με κραυγές, χορούς και τραγούδια, με τη μουσική στη διαπασών. Χαλάνε συχνά το ασανσέρ, ενώ αφήνουν τις εισόδους της πολυκατοικίας ξεκλείδωτες ή χαλάνε τις κλειδαριές των δύο εισόδων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην πολυκατοικία χρήστες ναρκωτικών.

Οι αντιπαραθέσεις των ειδικών

Οι υποστηρικτές του Airbnb φτάνουν σε όρια κυνισμού. Πρόσφατα ο Σωτήρης Γεωργανάς, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City University του Λονδίνου, έφτασε να υποστηρίξει ότι"δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να κατοικείς 1-2 χλμ. από το θαύμα της Ακρόπολης. Οπως σε κάθε τουριστική πρωτεύουσα, το κέντρο της Αθήνας θα αφιερώνεται αυξανόμενα στους επισκέπτες της. Οι υπόλοιποι θα ζούμε καλύτερα λίγο πιο έξω, χάρη στα εισοδήματα που με χίλιους τρόπους αφήνουν οι επισκέπτες στην πόλη".
Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος σημείωνε ότι"πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν κανόνες από τους οποίους κανείς δεν θα εξαιρείται. Όσοι δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στον κλάδο της φιλοξενίας να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν αναλογικά. Να προχωρήσει άμεσα το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», ώστε όλοι να έχουν ονοματεπώνυμο. Να μπουν οριοθετήσεις και περιορισμοί ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, όπως κάνουν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί" 

Το φρένο στην Airbnb σε Ευρώπη και Η.Π.Α.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν προκαλέσει "πονοκεφάλους" σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της φοροδιαφυγής αλλά και του στεγαστικού προβλήματος που προκαλεί σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών.
Στη Μαγιόρκα, η δημοτική αρχή απαγόρευσε εντελώς το Airbnb. Στον ίδιο δρόμο κινούνται και άλλες ισπανικές πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια και η Σεβίλλη.
Σε Παρίσι, Βερολίνο, Άμστερνταμ υπάρχει ποσόστωση σχετικά µε τα πόσα σπίτια σε κάθε γειτονιά μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς τέτοιου είδους μίσθωσης και για πόσες μέρες.
Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση ανάγκασε την Airbnb να ακυρώσει κρατήσεις που αφορούσαν ακίνητα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις Αρχές.
Και στη Νέα Υόρκη το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε ένα νόμο που απαιτούσε από τις εταιρίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να δίνουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των ιδιοκτητών των ακινήτων τους, πράγμα που προκάλεσε δικαστικό πόλεμο της Airbnb με τις τοπικές αρχές.  

Η "φούσκα" του φαινομένου Airbnb

Η Airbnb αποτιμάται σήμερα στα 31 δισ. δολ. Ο τζίρος των κρατήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας αναμένεται να φθάσει, φέτος, τα 3,6 δισ. δολάρια.

Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ενεργή σε 65.000 πόλεις που βρίσκονται σε 191 χώρες, συνδέοντας 150 εκατομμύρια χρήστες με εκατομμύρια ακίνητα. Μόνον στην Ευρώπη καταγράφηκαν 24 εκατομμύρια χρήστες.

Θεωρητικά πρόκειται για το απόλυτο success story των τελευταίων χρόνων. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ακόμη "φούσκα". 

Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Σοφιανόπουλος σε διαδικτυακό του άρθρο εξηγεί τις πρακτικές συνθήκες, που συνδυαστικά, θα επιφέρουν το ξεφούσκωμα του Airbnb.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το Airbnb επειδή γίνεται ολοένα πιο γνωστό, προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν για όσο τους παίρνει, τις λεγόμενες ‘αρπαχτές’. Σίγουρα υπάρχουν στο Airbnb, άνθρωποι, που κάνουν καλή δουλειά, αλλά η ταχεία επέκταση μιας νέας μεθόδου που αποφέρει εισόδημα, και δη, σχεδόν μέχρι σήμερα, αφορολόγητο, συνεπάγεται ‘εύκολο χρήμα’ και οτιδήποτε φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ‘εύκολο χρήμα’, προσελκύει αρπακολλατζήδες. Η αύξηση του ποσοστού των τυχάρπαστων αρπακολλατζήδων μεταξύ των hosts, θα επιφέρει σταδιακά μια μείωση της ευχαρίστησης των επισκεπτών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.
Ο εν λόγω συνδυασμός, θα έχει σε κάποιο βάθος χρόνου, έως και έντονη αρνητική επιρροή στο Airbnb, συμβάλλοντας στο ξεφούσκωμά του
 

Οι πολιτικές παρενέργειες

Η υπόθεση των μισθώσεων τύπου Airbnb έφθασαν πρόσφατα και στη Βουλή, με ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στις Πρωινές Διαδρομές τόνισε ότι «υπάρχει πικρή εμπειρία ότι ναι μεν ωφέλησε την τουριστική ανάπτυξη αλλά προκάλεσε και ένα κίνημα αντίθεσης ανάμεσα στους κατοίκους και πρέπει η Πολιτεία να το ρυθμίσει».

Αν και παραδέχθηκε ότι «δεν μπορείς να πεις σε κάποιον δεν θα χρησιμοποιήσεις το σπίτι σου όπως θέλεις» υποστήριξε ότι «μπορεί να βρεθεί ένα σύστημα κινήτρων ή αντικινήτρων και ένας σχεδιασμός μέσω του οποίου δεν θα υπάρχει ένας κορεσμός μόνο με Airbnb».  

Ανάγκη να μπουν κανόνες

Την ανάγκη να μπουν κανόνες επισημαίνουν, όμως, ακόμα και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μιχάλης Πεγκλής που είναι ιδρυτής της Athensbnb και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά ακινήτων της Αττικής.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euro2day.gr αναφέρει ότι απαιτείται μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να ρυθμίσει, αλλά όχι να περιορίσει την αγορά του Airbnb.

Kostandinos Papahadjis